Sejlerfolket og sejltræning der ender i NY

Torben Ejersbo tog teten på “lær at sejle med sejl” planlægningsmødet, og det gav i den grad klare linjer for, hvordan vi skal kommunikere i resten af denne sejlsæsson!

Et stort fremmøde af venner af Nordstjernen der vil ud og lære at sejle med sejl, blev samlet under dæk, og vi nåede frem til at Torben fortsat styrer med sine SMSer og korte varsler efter vejr og vind. Og det eneste vi skal huske er at melde tilbage…

  

Efter mødet fik Arne trænet lidt sejlads ud og ind af Middelfart Gammel Havn, for derefter at styre aftenens madpakkesejlads mod fremmede havne….. og se blot hvor vi endte på dette selfie, som Inge Lise tog…. i NY!!!!!!! Ja sikke en tur for 20,- kroner – tur retur!!!

 

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Sejlerfolket og sejltræning der ender i NY

Fyn Rundt – med sol, regn, blæst, havblik, bølger og 8,5 knob

Mange medlemmer tog med Fyn Rundt for Bevaringsværdige Skibe i en eller flere dage fra den 26. til den 29. juli. Vi tog imod hele flåden af mere end 40 gamle og smukke skibe, da de kom til Middelfart Gammel Havn.

  

Da vi næste morgen stævnede ud fra Middelfart for at sejle til Assens, var det vores første længere togt med sejl. Curt og Torben havde opgaven at instruere dagens besætning i hvordan sejlene (storsejl, stagfok, klyver) skulle stå! Annette, Bente, Lene, Lene, Eigil, Finn, Kaj, og Sven fik opgaven som besætning med at bruge rå muskelkraft for at sætte sejlene og styre kursen. Skipper på Fyn Rundt var Henrik.

  

Næste dags etape blev fra Assens til Fåborg. Per og Henrik var nu i rollen med at styre sejlene, og besætningen var Lene, Lene, Finn, Martin, Eigil og Sven. Vi lærte meget og valgte at sætte stagfok og storsejl, og vi fik trænet med at gå over stag. Vejret var mere omskifteligt med frisk vind og regn.. Godt i havn i Fåborg møder vores motormand Peter op og skifter strømkablet til motoren – det var knækket dagen før, og kun på grund af vores snarrådige Curt fik vi lavet en nødløsning med kablet.

 

  

I Fåborg påmønstrede John Walsted fra Skibsbevaringsfonden for at give os træning med sejlene. Mandskabet bestod af Ingvard, Martin, Ib, Sven, Eigil og skipper. John valgte på skippermødet, at Nordstjernen skulle sejle hele dagens kapsejlads fra start til slut. Besætningen blev grundigt instrueret og sat op til at yde det aller bedste. Vi kom fra start blandt de første med stavfok og storsejl. Vinden var frisk fra sydlig retning, og da vi havde godt styr på sejlene og havde stagvending under huden, så satte vi klyveren. Og hvilket resultat, vi skød gennem vandet….. 8,5 knob…. havde nordbøjen mellem Lyø og Avernakø ikke ligget i vejen, så havde vi nået en topplacering i dagens løb.

  

   

Godt tilfredse med dagens indsats lagde vi til kaj i Svendborg, og med Nordstjernens lidt over 22 meters længde fik vi os lige flettet ind mellem bovspryd og bomme på kun 20 meter. Om aftenen blev der festet i Rundbuehallen i Svendborg.

Næste morgen drog Annette, Tage, Ib, Eigil, Jan, Sven, Ingvard og skipper tidligt afsted i regn og blæst. Turen syd om Fyn var lige til den friske side, og da vi kom om i Lillebælt, måtte vi for motor krydse op mod bølgerne, og alligevel kom vi ud for voldsomme rulninger, hvor der blev kastet rundt med alt der ikke var gjort fast…

Godt trætte, møre og sultne nåede vi Middelfart Gammel Havn først på aftenen.

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Fyn Rundt – med sol, regn, blæst, havblik, bølger og 8,5 knob

Med sejl for første gang i nyere tid

John Walsted fra Skibsbevaringsfonden sikrede en succesrig sejlads med vores nye flotte sejl. Det er første gang i nyere tid, at vi sejler med sejl …. storsejl, stagfok og klyver…

John Walsted – en fantastisk sejler og ikke mindre en fabelagtig pædagog sikrede, at vi havde den bedste start med at lære at sejle med sejl på Danmarks næstældste jagt.. godt nok var han lidt bekymret over besætningen… men det lykkedes ham at få styr på tropperne….

 

Sejlene var så flotte til Nordstjernen, og vi kunne mærke kraften fra sejlene, som gav en rigtig god hastighed. Alle blev fortrøstningsfulde for fremtidsudsigterne med at sejle med sejl. Succesen var i hus….

   

Skiftende rorgængere var med til at holde kursen, og vel retur i Middelfart Gammel Havn var en tydelig tilfreds trio (Curt, Torben og John) af sejlspecialister samlet med besætningen for at fejre sejladsen med et trefoldigt – OHØJ! Det gjaldede op igennem de små gader og stræder i Middelfart….

 

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Med sejl for første gang i nyere tid

Som sild i en tønde

Så drog vi til Fredericia, hvor Jørgen Tee og Mark Hjort ville synge deres vidunderlige sange og spille på guitar. Lokalpressen havde varslet Nordstjernens ankomst, og et større opbud af lokale og indfødte havde indfundet sig…

Fremmødet til aftenens sejlads var stort, medlemmer kom fra nær og fjern (helt fra Island) for at deltage – det var svært at få ørenlyd. En meget frisk vind fra nordvest gav skumsprøjt for boven.

I Fredericia Gammel Havn blev der etableret en drivtømmerudstilling med John og Pias flotte og værker. Skibsmusikanterne indtog kajen og de indfødtes hjerter. Pressen var på pletten, madkurvene blev fundet frem, nye medlemmer indskrevet og budt velkommen!!

     

Retur i Middelfart fik vi sneget os forsigtigt i havn med en udfordrende vind og mange turister…. efter oprydning og tak for en god aften drog vi alle hjem!

Thorkild Pedersen fra MLTV lavede følgende indslag om begivenheden – klik her!

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Som sild i en tønde

Udhalerring og madpakkesejlads

Kurt og co. mødte op på havnen som konsulenter, de havde mange godt råd til, hvordan man monterer en udhalerring på Nordstjernen. Men bordet fanger….

De to kloge konsulenter endte med at vise, hvad de mente med hvordan……

Og de gode råd gav pote – og på aftenens sejlads valgte at vi at prøve at sejle med både klyver og stagfok. Yngstemanden Simon tog roret, og vi andre diskuterede hvordan sejlet skulle sættes…

Sejlet blev sat trods begynderudfordringer….

 

Vinden var lidt heftig….. men ….. ja, der er meget at lære…

 

 

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Udhalerring og madpakkesejlads

Kørte fra Holland til Middelfart for at forny sit medlemsskab

Willem Hos fra Assendelft i Holland kørte samen med sin hustru Trijntje hele den lange vej til Middelfart Gammel Havn for at forny sit medlemskab i Nordstjernens Venner. Bankoverførslen drillede, og han ville være helt sikker på at få godkendt indbetalingen, som blev lagt kontant i Euro.

For at undgå lignende drilleri til næste år, så indbetalte Willem for en sikkerheds skyld også kontingent for 2018, og dermed er han kommet foran alle andre i køen af kontingentbetalere!

Nordstjernen blev besigtiget, og fik mange rosende ord med på vejen. Willem er selv aktiv i Holland med gamle skibe. Han har for øvrigt nogle blokke liggende, som han selv har lavet, og dem vil han forære Nordstjernen.

Se for øvrigt lidt mere om Willem Hos – her!

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Kørte fra Holland til Middelfart for at forny sit medlemsskab

Vild med Vand

Vild med Vand fik Nordstjernen til Middelfart Marina. Vejret var for engang skyld godt, og besætningen i højt humør…

       

Jan og Kis fik diskuteret verdenssituationen, Jakob fik tid til et familieselfie, John og Pias drivtømmer kom med på rejsen!

     

Ib blev belært af sine dygtige børnebørn om sejlads og søudtryk!

    

Der kom gæster ombord på Nordstjernen – der var pyntet så fint!

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Vild med Vand

På bedding

Stemningsbilleder fra Nordstjernens årlige tur på bedding…

Nordstjernen ligger klar til at komme på bedding efter hjemkomsten fra Svendborg hvor vi hun var på Ring-Andersens Skibsværft og fik repareret stormskaden tilbage fra Bodilstormen i 2013…

Steen fra København maler og monterer…..

Tage og Tom slider og sliber ….

 

Ib ruller og maler ….

Det bliver det rene kunstværk …. (abstrakt som moderne kunst) …

Kurt gør klar til ankerklys …..

 

Og ind imellem holder vi pauser og hygger …

Resultatet er fabelagtigt – Nordstjernen hun er ganske skøn …

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til På bedding

Hjem fra Svendborg

En tur hjem fra Ring-Andersen Skibsværft i Svendborg efter reparation af vores stormskade fra Bodilstormen i december 2013 blev til en rigtig frisk tur.

Asbjørns VIP busser bragte besætningen til Svendborg. Besætningen bestod af Ib, Per, Curt, Jan, Arne og Henrik som skipper. Vi startede med at besigtige et vel udført arbejde af skibstømrere fra værftet, for derefter at sikre at der var brændstof og forsyninger nok til hele turen syd om Fyn og op gennem Lillebælt til Middelfart.

Ib påtog sig opgaven som styrmand og at sejle sikkert ud gennem det smalle og udfordrende Svendborgsund.

 

Arne og Per hjalp Curt med at gøre klar til at sætte klyver og stagfok, så vi kunne få lidt fart på hjemturen. Og hvilket resultat – hvor Nordstjernen for første gang i nyere tid kunne sejle med to sejl (vi har 5 sejl i alt)!

Da vi kom til Lillebælt, blev vi udfordret af en kraftig vind og bølger, der gav gevaldige skumsprøjt ind over mand og mus ….  og efter 9 timers sejlads nåede vi trætte og mørbankede til Middelfart Gammel Havn. Nu kan vi glæde os til sommerens ture på bæltet i det smukke gamle skib!

 

 

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Hjem fra Svendborg

Smedemesteren i aktion

Ja, der er gang i forberedelserne til at komme ud med sejl. Smedemester Henrik Sørensen fra LM Montage i Fredericia har valgt at bruge sin søndag til at smede løjerter til Nordstjernen. Henrik laver dem præcist som i 1872 da Nordstjernen så dagens lys – alt er det fineste håndarbejde. Og vi får dem bare foræret …

  

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Smedemesteren i aktion